Home » Gaming » Vi må åpne øynene
Gaming

Vi må åpne øynene

Abid Q. Raja
Abid Q. Raja

Det utvikles et bredt spekter av dataspill i Norge. Vi høster priser og anerkjennelse. Men det er fortsatt et stort uforløst potensial for salg av norske spill, både i Norge og i utlandet – og flere investorer må få øynene opp for verdien av å satse på den norske dataspillbransjen.

Da jeg vokste opp byttet vi på å spille Super Mario World på Super Nintendo. I dag ser jeg at sønnen min på elleve snakker engelsk med venner fra hele verden når han spiller PlayStation. Potensialet i dataspill er nærmest uendelig. Veksten i den globale næringen er enorm og i samfunnet trenger vi stadig mer av den kompetansen man tilegner seg gjennom gaming.

Vi må ta spill på alvor

I fjor høst lanserte regjeringen tidenes første dataspillstrategi – Spillerom. Det gjorde regjeringen fordi enda flere bør og må ta dataspill på alvor. Ikke bare som fritidsaktivitet, men også som kulturuttrykk, møteplass og næring.

Når jeg skriver at vi må ta spill på alvor, dreier ikke det seg om at jeg tror vi gjør dataspillene en tjeneste. Det handler om å få øynene opp for en gyllen mulighet. Bare i løpet av fjoråret vant My Child Lebensborn en Bafta-pris og Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen vant verdensmesterskapet i Fortnite.

Kompetanse for fremtiden

Rett over nyttår oppfordret sjefen i Næringslivets Hovedorganisasjon, Ole Erik Almlid, til at gaming-kompetanse bør settes på CVen. Jeg kunne ikke vært mer enig. Dette er kunnskap og kompetanse som vil være viktig i tiden fremover. Samtidig er det avgjørende at vi også tenker bransje. Vi ser hvordan Sverige og Finland har hatt en enorm utvikling, og omsetter for milliarder. Som fersk kultur- og likestillingsminister ser jeg ingen grunn til at ikke den norske dataspillbransjen skal få til det. PressFire skrev før jul at dataspill nå er Norges største kultureksport. Den norske bransjen trenger en sterkere tilstedeværelse og økt profilering i det internasjonale markedet.

Jeg skal følge opp dataspillstrategien Spilllerom, blant annet ved å jobbe for å doble potten til norsk dataspillbransje innen 2022. I årets budsjett økte vi finansieringen med ti millioner kroner. Lenge har det vært lagt for lite vekt på potensialet for næringsvirksomhet i immaterielle rettigheter. Men det er ikke for sent. De neste tiårene skal den norske økonomien omstilles, og dataspillbransjen er definitivt en av mange sentrale brikker i det puslespillet.

Dataspill er kommet for å bli, og utsiktene for markedet tilsier vekst. Vi er på rett vei, men vi kan fortsatt gjøre mer. Enda flere må få øynene opp for den fantastiske norske dataspillbransjen. Det kommer jeg til å jobbe for som kultur- og likestillingsminister.

Av kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja

Neste artikkel