Home » Gaming » Spørsmål & svar med emzia og nyhrox
Gaming

Spørsmål & svar med emzia og nyhrox

Foto: Unsplash

Emilie Helgesen, som går under aliaset «Emzia», er en norsk gamer og innholdsskaper, og Emil August Bergquist Pedersen, kjent under pseudonymet Nyhrox, er en norsk e-sportsutøver for 00 NATION. Vi har spurt dem om hvordan interessen for gaming oppstod, og hva de tenker om den norske dataspillkulturen.

Emilie «Emzia» Helgesen

1. Hva fikk deg interessert i gaming?

Helt siden jeg var liten har jeg alltid vært interessert i gaming. Det var vel pokemon på gameboy som fikk meg ordentlig hekta på spill. Etter det ble det veldig mye forskjellige spill på pc-en, alt fra The Sims, til Age of Mythology og Need for Speed. Brødrene mine gamet også, så det var veldig kjekt å ha noen å dele hobbyen med – sånn bortsett fra at det ble tøff konkurranse om familie-pc-en! Heldigvis fink vi egne pc-er etter hvert, så det åpnet en helt ny verden når det kom til å kunne samarbeide i multiplayer spill.

2. Hvilke tips vil du gi til en som ønsker å bli streamer?

Det er bare å gønne på! Alle kan i teorien streame, så det er bare å prøve seg fram og bli komfortabel med det. Husk også å være konsekvent; ha gjerne faste dager man streamer eller laster opp innhold. Det er så mye viktigere enn folk tror. Jeg pleier å si at streaming på Twitch er litt som et maraton – det tar tid! Å bygge en solid følgerskare kan ta måneder og år.

Jeg pleier å si at streaming på Twitch er litt som et maraton, det tar tid! Å bygge en solid følgerskare kan ta måneder og år.

Det er også lurt å bruke plattformer som for eksempel TikTok eller YouTube Shorts. Algoritmene der er så mye bedre enn på for eksempel Twitch. Jeg ville nok også rådet folk til å drive med streaming som en hobby i starten – og hvis man får en stor kanal, så kan man kanskje satse mer fullt ut. Det er nemlig utrolig vanskelig å leve av bare streaming, så ikke dropp utdannelsen med det første. Jeg har en bachelor i PR og kommunikasjon, og det føler jeg absolutt har kommet til nytte. 

3. Hva mener du skal til for at norsk dataspillkultur skal bedres i fremtiden?

Jeg tror det er viktig med møteplasser hvor folk kan føle seg inkludert og være en del av noe større. Da jeg vokste opp så fantes det ikke lokale esport-klubber hvor man kunne dyrke hobbyen sin med likesinnede – det synes jeg det er så kult at det finnes nå.

Jeg var på besøk hos en lokal esport-klubb for barn og unge i fjor. De hadde faste treningstimer med coach i League of Legends, samtidig som de også hadde fysisk aktivitet som en fast del av opplegget. Det fungerte nesten som et fotballag, bare at det var faste treninger med League of Legends i stedet. Det virket som et sykt bra og sosialt opplegg – vi trenger slike tilbud!

Selv var jeg jo «skap-gamer» i så mange år fordi jeg kjente så få andre gamere, også var det mer stigma knyttet til gaming før. Nå har heldigvis mye skjedd på den fronten og gaming har blitt mye mer «mainstream».

Emil «Nyhrox» Bergquistv

1. Hva fikk deg interessert i gaming?

Siden jeg var ti år, har jeg vært interessert i gaming. Det var mest mine eldre brødre som satt og spilte som fikk meg interessert, og etter hvert delte vi den samme interessen. Men det var ikke bare gaming da. Jeg drev også mye med andre aktiviteter, som ski og fotball.

Da gaming-interessen kom når jeg var cirka ti år, ble jeg etter hvert veldig interessert og jeg husker at jeg ofte snek meg inn på rommene til mine brødre for å spille uten at de visste det. Der var det Playstation og flere spill jeg kunne spille.

Det som interesserte meg var konkurranse, det å vinne og gjøre det best mulig. Jeg synes det var veldig motiverende å mestre og ikke minst bli kjent med andre spillere. Eter hvert ble det veldig sosialt og jeg fikk flere og flere gode venner gjennom spillingen.

Fra jeg var tolv år spilte jeg LOL (league of Legends) og ble kjent med mange andre spillere i Europa, noe som gjorde at interessen for gaming økte. Det var min bror Jørgen som introduserte meg for Fortnite i 2017. Han mente at dette var et spill for meg. Det ble jeg umiddelbart veldig fascinert av, og spilte på den tiden mye med klassekamerater.

Jeg meldte meg på min første turnering på Lillestrøm (Polaris) høsten 2018 og fikk en andreplass. Det var da jeg skjønte at jeg kunne hevde meg i spillet. Det jeg synes er best med gaming er å møte andre på LAN, konkurrere og være sosial. Det gir meg mye å bli kjent med andre gamere både på LAN og i online spilling.

2. Hvilke tips vil du gi til en som ønsker å drive med e-sport?

Generelt vil jeg si at det viktig å balansere livstilen, ikke bare sitte inne. Ha en hobby ved siden av. Går du på skole, bør du prioritere den. Det er viktig å gjøre andre ting. Avtal med foreldrene om en plan for hvor mye og når du kan/vil spille.

Du gjør det bedre når du er våken, får nok søvn, spiser sunt og har aktivitet ute som gjør at du får frisk luft. Det er veldig viktig å være klar i hodet og opplagt når du spiller. Det er ikke sikkert du blir bedre av å bare spille i mange timer uten mål og mening.

Hvis du ønsker å bli profesjonell spiller som meg, er det lurt å være sammen med andre som har det samme målet – være sammen med de som ønsker å komme langt og som har ambisjoner. Spill mye mot andre som ønsker det samme hvor man hjelper hverandre, diskuterer og analyserer gamsa. Det er lurt å se på spesifikke ting for å bli bedre.

Du gjør det bedre når du er våken, får nok søvn, spiser sunt og har aktivitet ute som gjør at du får frisk luft. Det er veldig viktig å være klar i hodet og opplagt når du spiller.

Jeg har god erfaring av å se på andre spillere og lære tips og triks fra dem. Det er smart å gå gjennom egne games, se VODs for å se på hva man kan gjøre bedre. Det er viktig å ikke bare spille generelt, men se på spesifikke ting du må bli bedre på. For eksempel er du god på det mekaniske, bygging og editing, men ikke så treffsikker (aim), så tren på det – aim-trening. Det finnes egne spill for å bli bedre på det. I Fortnite er det egne maps hvor man kan trene på nettopp det.

Er du i toppen av gaming bør du leve som en toppidrettsutøver, som betyr fokus på søvn, sunt kosthold og fysisk trening. Prøv å lage en struktur i hverdagen ved å lage en «treningsplan» / schedule som inkluderer spilling. Jeg har trent og tenkt mye på det mentale, og det er viktig å klare å «resette» når det går dårlig. Det å ikke gi opp. (har selv erfaring med det fra for eksempel VM-finalen hvor det gikk dårlig de første gamsa). Du får mye erfaringen ved å spille turneringer eller å delta på LAN, men vær opptatt av å evaluere din spilling og analyser hva du kunne ha gjort bedre. Diskuter gjerne med andre.

For meg har gaming-miljøet gitt meg mange gode venner hvor vi tar vare på hverandre, og vi er flinke til å si ifra hvis noe er ugreit eller det forekommer trakassering. Jeg opplever at det communityet jeg tilhører er veldig inkluderende, og at det sosiale vennskapet er viktig.

3. Hva mener du skal til for at norsk dataspillkultur skal bedres i fremtiden?

Hvis jeg tar utgangspunktet i oss gamere, så tenker jeg at det norske communityet foreløpig ikke er stort nok i Norge. Men det er noen spillere fra Norge som har blitt gode og er i verdenstoppen. Det Norge mangler er store og robuste organisasjoner som kan utvikle norske spillere.

Forskjellen fra andre idretter er at de vises på TV, mens gaming foregår stort sett på stream. Man må være inne i gaming-miljøet for å få med seg hva som skjer. Det gjør at det blir et litt lukket samfunn, og kanskje ikke får utviklet seg ved at det får den oppmerksomheten som gaming fortjener. Det er et miljø som er lite organisert, og dialogen foregår stort sett på X, og når vi for eksempel møtes på LAN (som Polaris). Jeg har for min del mest kontakt med utenlandske spillere.

Sett utenfra og de som ikke er inne i gaming, så tror jeg de siste årene at det har blitt et bedre syn. Opplever at siden jeg vant VM i Fortnite så har fordommene mot gaming forandret seg fra det usunne og usosiale, til å bli noe man kan drive med som en hobby, og også leve av for de som satser.

NRK-seriene «Gamerne» og «Enter e-sport» som jeg var med i tror jeg har bidratt positivt. Det er også positivt at flere idrettslag har etablert og startet e-sport-grupper hvor de kombinerer spilling med fysisk aktivitet. Jeg håper gaming blir en aktivitet som blir verdsatt på lik linje som andre idretter og aktiviteter.

Neste artikkel