Gaming blir ofte sett på som en fritidsaktivitet med negativt fortegn. Spesielt blant dagens- og gårsdagens foreldregenerasjon som mener at spillingen er pasifiserende og vanedannende. Men er dette den hele og fulle sannhet, eller kan spill på nett også være en arena hvor barn og unge kan snakke om de vanskelige tingene i livet?
Det mener Marius Sjømæling, generalsekretær i Barn av Rusmisbrukere (BaR).
– Gaming kan være en fin arena hvor barn og unge som har det tungt hjemme kan få utløp for sine tanker, via blant annet Discord eller chat-funksjonen i spillet de deltar i, sier han.
En form for selvstendig førstehjelp
Gaming kan med andre ord være en form for selvstendig førstehjelp på samme måte som andre aktiviteter som turgåing, lese en bok eller å se på favorittserien på TV, kan være det.
– Det blir overraskende mye lettere å snakke om vanskelige ting når man samtidig sitter og gamer, sier han.
Styrer samtalen selv
– Hvis ungdommen selv opplever at samtalen blir for vanskelig, kan ungdommen enkelt styre samtalen tilbake til spillet. Noe som ikke er fullt så enkelt når man har konsentrerte voksenøyne rettet mot seg, og hvor det forventes at man svarer på de spørsmål som måtte komme, sier Sjømæling videre.
– Spesielt ser vi dette hos gutter. De blir liksom litt tryggere med avstand og headset på.
En sosial arena
For mange er spilling på nett mye mer enn bare gøy og moro. I likhet med fotball og andre fritidsaktiviteter kan spilling være en sosial arena for felles interesser og vennskap. Det som tidligere var å gå ut og treffe venner for å få et avbrekk fra det som var vanskelig, kan i dag sammenlignes med å koble seg på og være med venner.
– For oss voksne er det så lett å sette søkelys på de mulige negative aspektene av spilling på nett, mens vi i BaR snakker med barn og unge som sier at hvis de ikke får lov til å game så blir de fratatt hele sitt sosiale nettverk, sier han.
– Så lenge vi ikke sidestiller det å spille et dataspill i åtte timer på en lørdag på lik linje med å være ute med venner i åtte timer, så risikerer vi å påføre mer ubehageligheter til barn og unge som allerede har det vanskelig når vi fjerner denne arenaen for dem, sier Marius.
Alt med måte
Det å ha nærmest hele livet sitt på nett kan selvsagt også ha sine negative sider. Spesielt når gaming går ut over søvn, skole og fysisk aktivitet.
– I løpet av de elleve årene vi har drevet chat-tjenesten vår, har vi selvsagt truffet på barn og unge hvor vi har blitt bekymret over hvor mye tid de bruker på nett, svarer Sjømæling på spørsmål om det bare er positive sider med nettspilling. Men det handler ikke om enten eller, men mer om både og, sier han videre.
På samme måte som Natteravnene er til stede på de uteområdene hvor ungdom oppholder seg ute, bør flere voksne også være til stede på de digitale flatene hvor ungdom oppholder seg når de er på nett, mener Marius.
– Da får barn og unge noen voksne å ta den alvorlige praten med mens de oppholder seg på en arena hvor praten er lettere å ta, sier han avslutningsvis.
Om Barn av Rusmisbrukere
BaR er en organisasjon som i hovedsak består av frivillige voksne som har vokst opp i et hjem hvor rusmisbruk i større eller mindre grad har vært en utfordring.
BaR driver en nettprattjeneste på nettsiden sin hvor barn anonymt kan snakke om alt de opplever som vanskelig. Denne finner du på barnavrus.no/tilbud/barsnakk.
Barn av Rusmisbrukere er også tilgjengelig på Facebook, Instagram og YouTube.
Av Oddvar Meyer