Home » Gaming » Det er like vondt å bli utestengt på Discord som i skolegården
Sponset

Gaming og sosiale medier er en viktig del av ungdomstiden. Mange voksne skjønner ikke sjargongen i gaming, eller at det å bli utestengt er så alvorlig. Da kan det være fint å snakke med noen voksne som tar deg på alvor og som virkelig forstår.

– Jeg tror avstanden mellom unge og voksne fortsatt er stor når det gjelder gaming. Mange voksne spiller ikke selv, og har verken forståelsen eller interessen, sier Nelli Kongshaug, enhetsleder ved Kors på halsen.

Nelli Kongshaug

Enhetsleder ved Kors på halsen

Kors på halsen er Røde Kors sitt samtaletilbud for barn og unge. Her kan man snakke med en voksen som er interessert i å lytte og forstå deg.

– Vi tar unge på alvor, og vi skjønner at stygge kommentarer og utestenging er vondt, uavhengig av hvilken plattform eller hvilken arena det skjer på. Det som er viktig for deg, er viktig for Kors på halsen, sier Kongshaug, og legger til at de heller ikke bryr seg om hvor lenge du har spilt.

– Om du har spilt i en eller fire timer, er akkurat det samme for oss. Vi kommer ikke til å himle med øynene og si at nå burde du komme deg ut og spille litt fotball, sier hun.

Tøff og hard tone

Kongshaug forteller at de har en del henvendelser som handler om det som skjer i spill. Det er ikke alltid så lett å forstå hverandre når man skriver, og man har gjerne en tøffere og hardere tone når man kommenterer digitalt. Noen opplever også å få stygge bemerkninger og kommentarer.

– Mange jenter velger for eksempel å skjule identiteten sin når de spiller, fordi de får stygge kommentarer, sier hun.

Og så må det legges til at de voksne i Kors på halsen også har mange fine samtaler med barn og unge om gaming.

– Vi snakker mye om ting de får til og at de mestrer oppgaver i spillet. Gaming er veldig sosialt, og mange får nye venner, sier Kongshaug.

Psykisk helse og ensomhet

Bortsett fra gaming, er det mange ulike tema barn og unge er opptatt av. Kongshaug ramser opp eksempler som psykisk helse, ensomhet, vonde følelser og relasjoner med jevnaldrende. Noen har det ikke bra hjemme. Noen krangler med søsken og føler seg urettferdig behandlet av foreldrene. Kropp og seksualitet er også et tema mange er opptatt av. Kors på halsen hjelper også med konkrete ting, som hvordan du kan blokkere noen og hvor du kan melde fra hvis du opplever alvorlige ting.

– Vi som jobber i Kors på halsen har god kunnskap i å møte barn og unge. Vi lytter, tar deg på alvor og møter deg akkurat sånn du er, sier Kongshaug.

Ring oss: Kors på halsen sin telefon 800 333 21 er åpen mandag til fredag klokka 14 til 22
Mail oss: For å sende mail og få et personlig svar, må du logge deg inn som bruker
Chat med oss: Chatten vår er åpen mandag til søndag fra 14 til 22
Diskuter med andre: Ung støtter ung på forumet

Åpent alle dager, hele året

Av Marte Frimand

Neste artikkel