Skip to main content
Home » Gaming » Ta plass, jenter!
Gaming

Ta plass, jenter!

Foto: Morten Fredriksen/ Ungdom og Fritid

Færre og færre jenter spiller, og særlig etter hvert som de blir eldre. Forskning viser faktisk at mange jenter og kvinner slutter å spille et spill på grunn av uønsket oppmerksomhet fra andre. De opplever også mer hets og trakassering nettopp fordi de er jenter.

Vi som gamer vet jo at spill er en fantastisk fritidsaktivitet, der man både kan koble av og være sosial. Vi vet også at det finnes utrolig mange forskjellige spill, og at det finnes spill for alle. Skulle du ønske at flere jenter var med på gamingaktiviteter, eller savner du kanskje en arena der du kan spille med andre? Oppsøk din lokale fritidsklubb! Her er noen forslag til hva du kan gjøre for å inkludere flere i gamingtilbudet.

Ida Dorthea Horpestad

Gamingkonsulent

Start med deg selv

Hva gjør at du og andre har lyst til å delta i gamingaktiviteter på klubben? Kanskje utstyret allerede er bra, men du helst skulle spilt et annet spill? Eller at det hadde vært diggere å sitte i en sofa, enn på en stol? Om du føler deg for uerfaren til å spille med de andre, kanskje du kunne fått et kurs? De ansatte på fritidsklubben jobber for at tilbudet skal treffe deg best mulig, og er interesserte i å høre hva du har å si! Snakk med ungdomsarbeideren på klubben om hvordan du ønsker gamingtilbudet skal se ut. Kanskje noen andre savner det samme som deg?

Få med flere!

Mange spiller hjemme, men har ikke plass til å spille med andre. Det de kanskje ikke vet, er at nesten alle fritidsklubber har et gamingtilbud! Her er det god plass, og ofte mer eller annet utstyr enn det man har hjemme. Få ny ungdom til klubben gjennom venner, klassechat, sosiale medier, plakater på skolen eller lignende. Kanskje en ansatt på klubben kan hjelpe deg å sette opp en miniturnering i kantina?  Premier og gratis mat kan også være en stor motivasjon for å få nye folk til å besøke klubben for første gang.

Lag felles regler

Dere har et godt tilbud, og mange kommer! For at man skal fortsette å komme, er det viktig at man trives. Ikke alle synes at støy, banning og rot er like gøy. Bli enige om hva man gjør og ikke gjør, når man spiller sammen på klubben. Snakk sammen om hvordan dere vil ha det og hvordan dere kan støtte hverandre dersom noen står fast i et spill eller får en stygg kommentar på nettet. Det viktigste er at det er deres regler, som dere har et eierskap til.

Når vi spiller sammen blir plutselig forskjellene borte, uansett kjønn eller funksjonsnivå. Det er magien med spill!

Ble du inspirert?

Les mer om hvordan tre fritidsklubber fikk med flere jenter på gamingaktiviteter i veilederen “Ta plass, jenter!”.
Lykke til!

Av Ida Dorthea Horpestad

Next article