Skip to main content
Home » Gaming » Slik får du den optimale gaming-opplevelsen
Sponset

Skal man nå helt til topps i gaming, teller hvert eneste millisekund. Og for en livestreamer eller en YouTuber, er lav kvalitet så godt som døden for kanalen. Her får du noen tips til hvordan man kan optimere gaming-opplevelsen.

– Kapasitet er helt avgjørende for en gamer, livestreamer eller en content creatior, sier Martin Hostad, prosjektleder i Homenet.

Han understreker at det ikke nytter å kjøpe masse dyrt og flott utstyr hvis båndbredden ikke er optimal.

– Den nye 4K TV-en til 10.000 kroner er ikke verdt så mye hvis man ikke har bra nok linje til å streame innholdet, sier Martin, som også snur det hele på hodet:

– Det nytter heller ikke med god båndbredde hvis man har dårlig utstyr mellom linjen og PC-en eller TV-en. Det er som å kjøpe en Jensen-madrass til 30.000 kroner og så bruke en sponplate som overmadrass, sier han.

Spør linjeleverandøren om utstyr

Martin forteller at en linjeleverandør ikke bare bør levere raskt og stabilt bredbånd, men de bør også veilede kunden i utstyret som optimaliserer linjen.

– Vi i Homenet har eget utstyr som vi har testet og som vi vet samarbeider maksimalt med linjen vi leverer. Dermed kan vi levere en god og stabil kommunikasjon fra ende til annen, sier Martin.

Bør kunne dedikere båndbredden

Det kan være en utfordring for den unge, sultne gamer i huset, dersom andre familiemedlemmer tar opp all linjekapasiteten.

– Streamingtjenester krever mye båndbredde. Når far streamer fotball, mor ser på Netflix og lillesøster ser barne-TV på nettbrettet, kan det fort gå ut over gameren, sier Martin.

Da er det en fordel å ha et system der man kan gå inn og dedikere båndbredden på enhetene.

– Her snakker vi om QoS, eller Quality of service. Du forteller utstyret ditt hvor stor del av linjehastigheten Netflix kan ta over gamingen, sier Martin.

Koble PC-en direkte i ruteren

For å få optimal kapasitet, er det også viktig å ha færrest mulig enheter koblet til ruteren. Den mest stabile linjen får man ved å koble PC-en direkte på fiberbredbåndet. Har man ikke mulighet til det, må man sikre seg en god WiFi-løsning.

– Med WiFi@home Premium fra Homenet får du ikke ett, men tre trådløse aksesspunkt. Disse plasseres strategisk i boligen for å omgå WiFi-hindringene, slik at du får stabil ytelse og dekning i hele boligen, sier Martin.

Men har man kun tilgang til VDSL, kan det skape problemer.

– VDSL blir levert over det gamle kobbernettet til Telenor. Det har store begrensninger på hastighet og høy og ustabil ping. Har man mulighet til å velge fiber, anbefaler jeg det, sier Martin.

Riktige innstillinger

For å få den optimale gaming-opplevelsen, er det også viktig med riktige innstillinger på utstyret.

– Man må vite hva man har. Det nytter ikke å skru innstillingene på PC-en til topps hvis man har en PC som er syv-åtte år gammel. Da er det bedre å gå ned ett hakk og få bedre flyt i spillet, sier Martin, og legger til at det også er viktig alltid å oppdatere alle driverne til skjermkortet.

PC-skjerm 144Hz

Nye skjermer kommer på 144Hz. Martin forteller at de automatiske innstillingene på skjermene som regel er mer enn bra nok.

– Men hvis man har kraftig nok maskinvare, vil jeg sterkt foreslå 1440×1080 4:3 strukket som oppløsning. Hvis man har en Nvidia GPU, er det enkelt å lage egendefinerte oppløsninger. Det er bare å følge instruksjonene, sier Martin.

Av Marte Frimand, [email protected]

Next article