Skip to main content
Home » Gaming » Slår et positivt slag for gaming
Gaming

Slår et positivt slag for gaming

TV-profil og iherdig gamer Stian Blipp håper å kunne bidra til å endre det negative stigmaet knyttet til gaming til noe positivt.

– Dataspill har på veldig mange måter vært et fristed for meg så lenge jeg kan huske. Det har vært et sted jeg har kunnet rømme til når jeg har trengt det, et sted jeg har oppsøkt for å være med venner, og et sted hvor jeg har fått pirret både eventyrlysten og nysgjerrigheten min. Jeg vil faktisk påstå at kreativiteten min og fantasien min er takket være alt det rare jeg har spilt opp igjennom, sier Stian Blipp, som foruten å ha stor lidenskap for gaming også er medeier i Nordavind. 

– Gaming er en lidenskap jeg alltid har delt med mine yngre brødre og det som i dag er mine beste venner. Det at vi har holdt på denne lidenskapen har blant annet gjort at vi gjennom dataspill kan være med hverandre hver dag om vi har lyst, noe som har gjort både barndommen og voksenlivet lettere, fortsetter han.

Har selv følt på det

Men til tross for å selv kun ha gode opplevelser med gaming, er det ifølge Blipp fremdeles negative stigmaer i henhold til den virtuelle verden, noe han selv også har følt på. Dette ønsker han nå å endre.

– Da jeg var 15 år gammel var det ekstremt mange voksne som mente at spilling gjorde seriemorder ut av deg, og at det bare var for folk som drev med dank og de som ikke hadde noe bedre å gjøre. 16 år senere ser jeg fremdeles at mange, voksne spesielt, er skeptiske til gaming. Til tider opplever jeg også en negativ skepsis til det nå, noe jeg er utrolig dedikert til å forandre. Om 15 år skal det ikke være sånn, forteller han.

– Spill kommer i mange former, og det finnes garantert et spill for dine interesser, uansett hva de måtte være. Spiller du for å preike shit og kødde rundt med vennene dine finnes det spill for akkurat den bruken. Ønsker du å fordype deg i en historie på egenhånd og gi deg hen til en ny magisk verden finnes det ekstremt mange varierte spill til det også. Om du har lyst til å løse mysterier, sette deg i skoene til en yrkessjåfør eller kanskje ønsker å bruke spill for læring finnes det et spill for deg.

Befriende at alle stiller likt

– Et annet aspekt ved det positive rundt gaming er at det fjerner forskjeller. Når man er i spillet sammen så har det ingenting å si om du er en professor eller en irsk folkesanger. Alle stiller likt inne i spillet, og må samarbeidet for et felles mål. Den du er i møtet med andre i den virtuelle verden er ikke knyttet sammen med sosial status, hvor mye penger du har eller hvor store muskler du har, noe som er ekstremt befriende.

Blipp ønsker ikke bare å fjerne den negative skepsisen rundt gaming, men ønsker også at flere jenter skal bli introdusert for gaming i en tidligere alder.

– Vi blir lært hva vi «skal» like når vi er små. Gutter får radiostyrte biler, actionfigurer og TV-spill til jul, mens jenter får dukker og tegnesett. Jeg har selv bevisst pushet min datter til å se på andre ting enn Frost og Peppa Gris nettopp av denne grunn. Jeg tror at om vi er flinkere til å eksponere jentene våre for spill, og med det viser at gaming er noe som jenter også kan drive med, at ting vil forandre seg. Jeg gikk aldri på ski da jeg var liten, noe som har gjort at jeg i voksen alder ikke finner det spesielt interessant. Den samme opplevelsen tror jeg mange har med gaming om de ikke har fått muligheten til å få et forhold til det før.

Kan gi utbytte

Blipp mener gaming er kommet for å bli, og at e-sport kommer blant annet til å bli en av de aller største publikumsportene i verden. I tillegg tror han at gaming kan gi et positivt utbytte senere i livet.

– Det å hele tiden bli utfordret til å angripe en problemstilling fra alle mulige vinkler lærer deg at ting er mulig med nok prøving og feiling – uavhengig av vanskelighetsgrad. Det finnes utrolig mange spill der man må være strategisk god eller stå frem som en god lagleder. Det finnes også spill der man så å si fungerer som en daglig leder for hundre andre gamere, hvor man på lik måte som i en bedrift må delegere oppgaver og kommunisere på et medmenneskelig nivå. Jeg tror oppriktig at det er veldig mange underbevisste og bevisste lærdommer man tar med seg fra gaming, avslutter han.

Next article