Skip to main content
Home » Gaming » Seks gamere svarer: Slik lykkes du som profesjonell e-sportutøver
E-sport

Seks gamere svarer: Slik lykkes du som profesjonell e-sportutøver

Gamere
Gamere
Ruben «Rubino» Villarroel, Casper «Hunterace» Notto og Jørgen «Jwols» Olsen. Foto: Sindre Stien

E-sport som idrett vokser raskt både i Norge og internasjonalt, og Norge har allerede markert seg i bransjen! Vi har spurt seks ulike utøvere om hva som er nøkkelen for å lykkes som profesjonell e-sportutøver. Og hvis de kunne gitt seg selv tre tips da de begynte å spille, hva ville det vært?

ruben "rubino" villarroel

Ruben «Rubino» Villarroel

Team: Nordavind

Vinner av ESEA Advanced Season 32, ELEAGUE Major 2017 (5th – 8th) og vinner av EPICANTER 2016

Hva er nøkkelen for å lykkes som profesjonell e-sportutøver innen Counter-Strike Go?

Dedikasjon, respekt og selvfølgelig er litt flaks med å levere til rett tidspunkt. 

Hvorfor valgte du å satse på e-sport, og kommer du til å ta en utdanning innen e-sport?

Jeg valgte å satse på e-sport fordi det var noe jeg fant meg selv lykkelig i, og ville se om jeg hadde mulighet til å komme opp der de jeg så opp til var.

Om jeg skal ta en utdanning innen e-sport har jeg ikke tenkt så mye over, det var ikke en mulighet når jeg selv gikk på videregående, men noe som har kommet senere.

Hva mener du skal til for at den norske e-sportscenen skal bli større innen Counter-Strike Go?

Dedikasjon, struktur og erfaring. Det er nok bare det det står på. Vi har mange gode spillere, men de behøver masse erfaring, og det er ikke bare bare. Det kommer med tiden.

Hvis du kunne gitt deg selv tre tips når du begynte å spille, hva ville det vært?

1. Å lære meg det å ikke slutte annenhver uke når jeg var 13/14 år.
2. Bli mer strukturert.
3. Tenke over alle feil slik at jeg ble bedre. Dette var noe jeg ikke lærte før senere, så det er nok noe jeg skulle tenkt litt mer over.

emil "nyhrox" bergquist pedersen

Emil «Nyhrox» Bergquist Pedersen

Team: M10

Vinner av Fortnite World Cup – Duo

Hva er nøkkelen for å lykkes som profesjonell e-sportutøver innen Fortnite?

For å lykkes må du spille mye, men ikke for mye. Viktig å trene på teknikker og hvis du spiller duo, trio eller squad er det viktig å finne god kjemi, kommunikasjon og taktikk med team mates. For meg har det også vært viktig å delta på LAN turneringer. Da får du erfaring med å sitte i arenaer med publikum og du takler presset bedre. I tillegg bruker jeg å se mye på hvordan andre spiller og lærer av de beste. Det er også viktig med en viss struktur og fokus i hverdagen. Jeg har erfart at det er en fordel å være med i et godt organisert team som har et godt støtteapparat og som legger til rette for at jeg kan utvikle meg som spiller. En viktig del av det å lykke er støtte fra familien. Jeg har fin støtte i familien og de hjelper meg og støtter meg i spillingen og ønsker at jeg skal lykkes. Det er også viktig å fokusere på å holde kontakt med venner og delta i sosialt liv. Det gjør at jeg kople av og får energi og motivasjon til å prestere.For meg har det også vært viktig å fortsette på skole for å fullføre utdanningen. Jeg har vært heldig ved å ha en skole som har vært støttende og positiv til at jeg kan få en tilrettelagt skolehverdag.

Hvorfor valgte du å satse på e-sport, og kommer du til å ta en utdanning innen e-sport?

I starten spilte jeg bare for gøy, men etter at jeg gjorde det bra i min første turnering og ble profesjonell har jeg hatt gode opplevelser og jeg synes det fortsatt er gøy å spille. Jeg trives veldig godt med å konkurrere samtidig som jeg synes det er gøy. Det at jeg i tillegg får venner over hele verden motiverer meg. Om jeg skal ta utdanning innen e-sport er for tidlig å si. Jeg er usikker på hva jeg skal gjøre i fremtiden.

Hva mener du skal til for at den norske e-sportscenen skal bli større innen Fortnite?

Det bør arrangeres flere BYOC/ LAN turneringer. Det gjør at flere spillere får verdifull erfaring og kan møtes for å lære av hverandre. I tillegg kan det være en god idé å få et godt e-sportforbund som fungerer og som kan utarbeide gode retningslinjer, rammer og legge til rette for spillerutvikling.

Foreldre bør få mer kompetanse og forståelse for at e-sport er idrett, i hvert fall for de som satser og ønsker å prestere i turneringer. På mange måter der det på lik linje hvor foreldre kjører og støtter barna i andre idretter.

Det er viktig at de norske utøvere som presterer på internasjonalt toppnivå nå kan være rollemodeller og bidra til at flere norske spillere får motivasjon og oppmuntring til å få et ønske om å bli bedre.

Hvis du kunne gitt deg selv tre tips når du begynte å spille, hva ville det vært?

1. Spill mye, men ikke for mye
2. Se på de beste spille
3. Delta på LAN turneringer

håkon "k00lberg" solberg

HÅKON «K00lberg» Solberg

Team: Viking fotball

Vinner av Telialigaen vår 2019 og vinner av TG 2018

Hva er nøkkelen for å lykkes som profesjonell e-sportutøver innen League of Legends?

For å lykkes i League of Legends er det essensielt at man er en god lagspiller. Det er naturligvis viktig at det individuelle nivået er høyt nok, men ingen individuell spiller kan lykkes alene i dette spillet.

I tillegg til å trene mye foran skjermen er det viktig å holde seg i god fysisk form. God kondisjon vil for eksempel øke konsentrasjonsevnen over lengre tid.  

Hvorfor valgte du å satse på e-sport, og kommer du til å ta en utdanning innen e-sport?

E-sport er for meg en sosial arena hvor jeg også får utløp for konkurranseinstinktet mitt. Det gir meg en god mestringsfølelse å vinne kamper, og prestere på et høyt nivå.

Jeg har allerede et år på e-sportlinje, og en bachelor i Økonomi og administrasjon. De organisatoriske kunnskapene jeg fikk med bacheloren er noe jeg aktivt bruker i e-sportsammenheng i dag.

Hva mener du skal til for at den norske e-sportscenen skal bli større innen League of legends?

Det vi ser i dag er en naturlig organisk vekst. Den norske kulturen er noe konservativ, og ikke like mottagelig for e-sport. Jeg tror at en kombinasjon av mer kunnskap og synliggjøring av e-sport i media sammen med et lite generasjonsskifte kan gjøre at e-sport blomstrer for fullt i Norge, som i andre nordiske land. 

Hvis du kunne gitt deg selv tre tips når du begynte å spille, hva ville det vært?

1. Strukturerte treningsøkter, og fokus på å lære og mestre én del av spillet av gangen. 
2. Søke hjelp av spillere som allerede er gode i det de gjør. Dette er en snarvei til å bli bedre selv, og i tillegg bygger man kanskje litt nettverk underveis. 
3. Sats mer på profilering, e-sport kan ikke profesjonaliseres før utøverne skaper nok publikum til at det er verdiskapning i bransjen.

Anders rasmussen

Anders Rasmussen

Team: Sandefjord fotball

NM gull 2018 og vinner av Eserien sesong 2 høst 2019

Hva er nøkkelen for å lykkes som profesjonell e-sportutøver innen FIFA?

Den viktigste nøkkelen for å lykkes innen FIFA er dedikasjon. En må jobbe målrettet og strukturert. Først må en gjerne kartlegge styrker og svakheter i eget spill. Videre handler det nokså naturlig om å eliminere sine svakheter. Dette gjøres oftest ved å analysere eget spill, og ved å se og lære av hvordan profesjonelle FIFA-spillere løser ulike situasjoner.

Hvorfor valgte du å satse på e-sport, og kommer du til å ta en utdanning innen e-sport?

Jeg har spilt FIFA i alle år, men for det meste bare for moroskyld. Det var først etter NM-tittelen min i 2018 at jeg virkelig begynte å satse. Med NM-tittelen kom også landslagsplass, som ga gode muligheter for å begynne satsingen. Akkurat nå studerer jeg økonomi og administrasjon ved BI Bergen og har for fremtiden ikke planlagt og ta en spesifikk utdanning innenfor e-sport.

Hva mener du skal til for at den norske e-sportscenen skal bli større innen FIFA?

I 2019 fikk vi et eget seriespill gjennom e-serien. Denne har allerede løftet norsk FIFA betraktelig. Videre mener jeg at det er essensielt at vi får flere spillere ut i store internasjonale turneringer, samtidig som at vi er flinke på å bygge profiler.

Hvis du kunne gitt deg selv tre tips når du begynte å spille, hva ville det vært?

1. Jobb med det mentale.
2. Selvtillit.
3. Ikke minst, ha det gøy!

casper "hunterace" notto

Casper «Hunterace» Notto

Team: Nordavind

2. plass i EU Hearthstone Grandmasters i 2019 og 1. plass i Hearthstone World Championship 2019.

Hva er nøkkelen for å lykkes som profesjonell e-sportutøver innen Hearthstone?

Jeg har ikke noe fasit på hvordan å bli god i Hearthstone, det er mange forskjellige måter å komme dit på. For meg var det veldig viktig å se opp til andre spillere som var mye bedre enn meg, og lære så mye som mulig av dem. Samtidig som jeg alltid ser over mitt eget spill, og gjør det jeg kan for å forbedre meg.

Hvorfor valgte du å satse på e-sport, og kommer du til å ta en utdanning innen e-sport?

I Hearthstone er det lett å tape kamper og tro at du ikke kunne gjort noe med det, men som oftes er det alltid ting man kunne gjort bedre. Over lengre tid vil det være essensielt å forstå, og hvis man ikke gjør det vil det være vanskelig å komme på et høyt nivå.

Jeg er et konkurransemenneske av natur, og etter å ha fått en stor lidenskap for Hearthstone var det bare naturlig for meg å jobbe mot å bli best. Dette ble også veldig forsterket når jeg fant ut av de store turneringene hvor jeg kunne utfordre de beste spillerne i verden.

Hva mener du skal til for at den norske e-sportscenen skal bli større innen Hearthstone?

Når det kommer til Hearthstone og Norge er ikke miljøet så veldig stort. Hvis flere hadde vist interesse kunne nok det gjort underverker, og sjansen for å utvikle flere gode spillere ville vært stor.

Hvis du kunne gitt deg selv tre tips når du begynte å spille, hva ville det vært?

1. Det aller viktigste når det kommer til Hearthstone er å ha det gøy.
2. Det også viktig at man ikke gir opp, da man som oftest må gjennom en del nedturer for å lykkes.
3. Til slutt ville jeg anbefalt alle å ha respekt for andre, og lær så mye du kan av de som er bedre enn deg selv.

jørgen "jwols" olsen

Jørgen «Jwols» Olsen

Team: Nordavind

Ubesiret i Telialiagaen siste 2.5 år årene

Hva er nøkkelen for å lykkes som profesjonell e-sportutøver innen Rocket League?

Nøkkelen for å lykkes som profesjonell utøver innen Rocket League går mye på at man må være raskere og bedre teknisk enn de rundt seg. Man kan også komme langt ved å være god til å lese spillet og gjøre smarte valg. Det er også viktig og komme seg på lag tidlig så man lærer seg hvordan det er å samarbeide med et lag.

Hvorfor valgte du å satse på e-sport, og kommer du til å ta en utdanning innen e-sport?

Jeg har alltid vært veldig glad i å konkurrere og har spilt sport fra jeg var liten. Det gikk videre til å spille på nett, og når jeg ble god nok i Rocket League til å spille på et høyt nivå nasjonalt var det bare naturlig å fortsette med det. Hadde tilbudet om å kombinere e-sport og utdanning vært der når jeg var 16 år gammel ville nok det vært veldig fristende, men nå er jeg allerede godt i gang med en Bachelor.

Hva mener du skal til for at den norske e-sportscenen skal bli større innen Rocket League?

For at den norske scenen skal bli større gjelder det at unge nye spillere kommer opp og gjør det bra. Mange av utøverne i toppen av Norge begynner å bli av den eldre garde, og vi trenger derfor at lag tar sjansen på yngre spillere slik at de kan få en god start i ung alder. Det er også viktig at disse spillerne er sultne på å vinne, og ikke bare synes det er gøy å delta.

Hvis du kunne gitt deg selv tre tips når du begynte å spille, hva ville det vært?

1. Det er viktig å alltid se på hva du kunne gjort bedre. Selv om det kanskje ikke var din feil det som skjedde, så er det viktig å forstå hvorfor det skjedde.
2. Jeg vil også nevne at det er viktig å kaste seg litt ut i det. Delta i så mange turneringer du kan.
3. Den aller beste måten å bli bedre på er å spille mot bedre motstand.

Next article