Skip to main content
Home » Gaming » Publikumsinteressen rundt e-sport eksploderer
Sponset

YouTube-stjernen Randulle mener e-sport aldri har vært større. Med millioner av seere på enkeltarrangement av FIFA, tror Viasport-partneren på en fortsatt stor vekst for e-sport som publikumssport.

– Utviklingen skjer raskt. Nå er gaming, og ikke minst e-sport, i ferd med å bli publikumssport. Opprinnelig hang kanskje FIFA litt etter på e-sportbølgen, men etter at utviklerselskapet EA kastet seg på og lagde et opplegg der deltakerne kan kvalifisere seg, og til slutt kanskje spille mot de aller beste i verden, er de nå helt i front. Folk syns dette er interessant siden det er så god underholdning med korte kamper, kjappe, offensive angrep og ofte veldig pene scoringer. Det gjør dette til en veldig fin måte å se fotball på hvis du ikke vil se en 90 minutters match, sier Randulle.

Egentlig heter han Sander Austad Dale, er 20 år, kommer opprinnelig fra Porsgrunn, men flyttet til Oslo i oktober. YouTube begynte han å bruke da han var i tolvårsalderen, og da YouTube-karrieren hans skjøt fart i 2015 valgte han å satse maksimalt, og nå er det YouTube han lever av. I dag har kanalen hans 137 000 abonnenter og bærebjelken i kanalinnholdet er gaming.

– Men jeg vlogger også litt fra fotballkamper og har noe annet innhold i tillegg, forteller han.

Gleder seg til fotballfest på Youngstorget

Internasjonalt har mange FIFA-spillere blitt signert av virkelige fotballklubber. Denne trenden har også blitt plukket opp her i Norge.

– Det er kjempeartig. Selv skal jeg representeres Odd, og det er mange andre klubber som har spillere også. Jeg tror dette kommer til å vise at vi har mange veldig gode FIFA-spillere i Norge. Interessen er formidabel, og på enkelte internasjonale matcher kan det være flere hundre tusen som streamer kampene samtidig, forklarer han.

I den norske e-serien forventer Randulle mye motstand, mange mål og mange overraskelser underveis i spillet som egentlig er en kvalik til UEFA Champions League.

Fotballentusiasten Randulle skulle gjerne sett favorittlaget Arsenal i UEFA Champions League. Likevel gleder 20-åringen seg over at FIFA har inngått en samarbeidsavtale med turneringen. Samtidig jobber han tett med den norske rettighetsinnhaveren, Viasport – som sammen med Viaplay viser alle kampene fra UEFA Champions League.

– De to siste årene har jeg hatt et kult samarbeid med Viasport. 1. juni gleder jeg meg til å besøke finalearrangementet Champions Square for andre gang. I fjor var det over 10 000 på Youngstorget! Jeg gleder meg til å møte legender, spille FIFA og se finalen på kvelden, forteller Randulle.

Gamingkultur i endring

– Hele gamingkulturen endrer seg. De som mener at gaming er utelukkende negativt tar helt feil. FIFA kan for eksempel brukes til å bli utfordret og til å arbeide mot høye mål. Mange bruker det også som en sosial kanal der de kan snakke med kompiser via headset både før og etter trening. Man skal jo ikke sitte inne og spille hele dagen, men jeg ser utvilsomt mange flere positive enn negative sider ved gaming, understreker han.

– Når e-sport også skaper publikumsengasjement der man kan se de aller beste konkurrere i FIFA, og der man har kommentatorer, studioanalyser som bygger opp under spillet, og sender videosnutter fra alle klubbene, så kommer dette til å vokse til noe vi foreløpig bare aner konturene av, konkluderer Randulle.

Av Tom Backe, [email protected]

Next article