Skip to main content
Home » Gaming » Gaming på skolebenken
Sponset

På E-sport Aktiv-linja ved Sunnfjord folkehøgskule i Førde, kan ungdom fordype seg i dataspill, mens de utvikler sosiale og sportslige ferdigheter.

Gaming har rykte for å være litt usosialt, men ikke her.

– På Sunnfjord Folkehøgskule trekker vi elevene inn i et fellesskap, og ser at de har mye nytte av å skape virkelige relasjoner til andre gamere, med sosiale koder og kroppsspråk, som gir mer sosial omgang enn en får bare på Discord eller TeamSpeak. På Sunnfjord folkehøgskule blir elevene en del av et større fellesskap der varige vennskap blir skapt på tvers av linjene. De behandler hverandre helt annerledes enn på nett, og gamere er veldig inkluderende når de først havner i en setting der det blir mulig, sier Lars Skadal, som er linjelærer på E-sport Aktiv.

Lars Skadal

Linjelærer på E-Sport Aktiv

Lærer i norgestoppen

For noen år siden gjorde han seg bemerket i internasjonale Counter-Strike- og Valorant-kretser, under aliaset k0na. Han forteller at det fins gode muligheter etter et år på linja:

– Flere læresteder har vært og snakket med elevene våre, om koding, spillutvikling og streaming, som gir mulighet for videreutvikling av noe de alt har interesse for, og det fins stadig flere karriereveier innen e-sport. Du må ikke være proff. Har du snakketøyet i orden, kan du prøve deg som kommentator, mens andre passer bedre som coach, for det er kommet mange nye roller til, ettersom gaming har vokst.

Varige vennskap

– Vi vektlegger Counter-Strike og Valorant i undervisningen. Førstnevnte er et tradisjonsrikt FPS-spill, som veldig mange har et forhold til. Minst like viktig er det likevel at et år på E-sport Aktiv gir elevene venner de beholder, enten i Discord-kanaler eller under senere skolegang. Dessuten utvikler de spillferdighetene, både innen kommunikasjon, samarbeid, koordinering og motorikk, forteller Lars, og presiserer at mye av dette også kommer godt med IRL:

– Å kunne kommunisere i stressende situasjoner, og være komfortabel i situasjoner der det forventes prestasjoner under press, er noe vi jobber med å mestre på E-sport Aktiv-linjen. Vi kombinerer E-sport-undervisning med linjetimer og valgfag i treningsstudio, klatrehall og idrettshall.

E-sport Aktiv

Bli betre i E-sport! Du får ein aktiv kvardag med styrketrening og andre idrettar. Vi jobbar saman for å bli betre ved bruk av analyse, coaching og kommunikasjon.

Av Jarle Petterson

Next article