Skip to main content
Home » Gaming » De jobber mot å bli best i e-sport – men det viktigste er å ha det gøy
Sponset

Setesdal Folkehøgskole tilbyr en renspikret e-sportlinje. Her får elevene hjelp til å utvikle seg i kompetitive dataspill, men det sosiale fellesskapet er hva de fleste husker best.

– For elevene som får plass på linjen venter det et variert år – med 100 prosent fokus på gaming, forteller Nicolai Jacobsen.

23 år gamle Nicolai har selv vært profesjonell e-sportutøver i fire år, og er nå linjelærer for e-sport på Setesdal Folkehøgskole.

Fullstendig fokus på e-sport

Ukene på skolen er tematisk lagt opp, og dagene starter med et kort foredrag før elevene får jobbe praktisk med spilling, forteller han.

– Det er viktig med pedagogisk påfyll, og deretter litt egenøving som er hands-on. Vi har tro på å drive muskelminnetrening, så elevene får ferdighetene automatisert i kroppen og hodet. Elevene ønsker jo å se resultater, og det får de med denne metoden.

Nikolai Jacobsen

Nicolai Jacobsen

Linjelærer for e-sport på Setesdal Folkehøgskole

Foto: Benedichte Breistøl

Faglig sett er dagene fullstendig fokusert på e-sport, men i praksis må elevene også få pause, mener linjelæreren. Dette innebærer ofte noe som er samholdsgivende.

– Dette kan være å spille for gøy, eller spille noe nytt som ingen har erfaring med fra før av, så det blir fokus på hverandre – med kommunikasjon, og deling av ideer. Det å benytte seg av fellesskapet på skolen er det ideelle, og det beste for eleven. I tillegg ligger skolen i et fantastisk naturlandskap, så det er mye muligheter for friluftsliv.

Godt sosialt samhold i klassen

Nicolai opplever at mange elever kan bli overrasket over hvor godt sosialt samhold det blir i klassen – hvor det ofte blir knyttet sterke bånd og varige vennskap.

– Her møter elevene et variert fellesskap med forskjellige bakgrunner, problemer og egenskaper. De som starter her er veldig ofte på sosial bølgelengde, og dette setter scenen for å utvikle seg personlig og som sosiale vesen.

Egenskapene som læres bort i e-sportlinjen har også overføringsverdi til arbeidslivet, mener Nicolai.

– Det viktigste elevene får med seg er forutsetninger til å bygge seg selv fremover, uten at noen holder deg i hånden. I tillegg begynner arbeidslivet å bli oppmerksom på spillerfaring, da teknisk innsikt og evne til å bruke datamaskiner alltid er viktig.

Selv om elevene jobber mot å bli best mulig i e-sport, ønsker linjelæreren først og fremst at det skal være et bra år.

– Året er spennende, interessant, og fullt av opplevelser som man ellers ikke ville hatt.

Av Morten Risberg

Next article