Home » Gaming » Bli med på eventyr – en invitasjon fra Ungdom og Fritid
Gaming

Bli med på eventyr – en invitasjon fra Ungdom og Fritid

Ida Dorthea Horpestad, Gamingkonsulent. Foto: Julie-Christine Adélaïde Krøvel

«De sitter bare i mørket for seg selv og glor på skjermen, disse gamerne». Hvor mange av oss har vel ikke hørt den kommentaren før?

Vi i Ungdom og Fritid derimot, vet at vi som elsker spill også elsker møteplasser, både de digitale og de fysiske. Der vi kan dra på eventyr i fantastiske verdener som Hyrule, være arkitekter i Minecraft eller strateger i Fortnite. Fellesskap, som man kan finne digitalt, men også fysisk er viktig for alle uansett alder. Derfor er det så viktig at ungdom som elsker å spille har tilgang til en møteplass der de kan gjøre nettopp det, sammen med andre spillglade ungdommer og trygge voksne.

Mange møteplasser

Vi i Ungdom og Fritid har en drøm om at alle ungdommer skal ha tilgang til en møteplass der de kan game. Et sted der det ikke har noe å si om man kommer fra et hjem med god eller dårlig råd. Der det ikke har noe å si om det er en jente, gutt eller ikke-binær bak avataren som slår alle i CS. Der det ikke har noe å si om du strøk i norsk, for du scorer alltid mål i Rocket League. Et sted der man kan dele spillglede med andre uansett om du er «pro» eller aldri har holdt i en kontroller.

Heldigvis, finnes disse møteplassene allerede mange steder i Norge. Fritidsklubber over hele landet arrangerer LAN og gamingkvelder, pusser opp gamingrom og søker midler til å kjøpe inn nytt utstyr. Jeg vil oppfordre deg som er ungdom og har lyst til å dele spillgleden med andre, å sjekke ut om du har en slik møteplass i nærheten av deg. På fritidsklubben kan du være en viktig ressurs på mange måter. Du kan være med på å forme tilbudet, komme med forslag til aktiviteter, lære noen andre å spille eller kanskje være den som lærer noe av andre? Du kan være med på å skape gode miljøer og vennskap, Norges beste e-sportlag eller kanskje et helt eget spill?

Digitale fritidsklubber

For deg som bor et sted der det ikke finnes en fritidsklubb i nærheten, er det heldigvis alternativer. Har du noen gang tenkt på at en fritidsklubb også kan være digital? NOVA er en digital fritidsklubb på Discord. Der kan man få nye venner, snakke sammen, spille sammen, få leksehjelp, se film sammen, ja det meste man kan gjøre på en fysisk klubb. Bare søk opp «novak» på Discord, og join!

Vi i Ungdom og Fritid kommer til å fortsette med å jobbe for at alle ungdommer skal ha tilgang til en trygg og aktuell møteplass. For at en møteplass skal være aktuell, må den tilby aktiviteter som dere ungdommer ønsker å være en del av. Undersøkelser viser at de fleste ungdommer mellom 9 og 18 år spiller spill, og derfor mener vi at det er viktig at dette tilbudet er på deres fritidsklubb.

Av Ida Dorthea Horpestad

Neste artikkel